Log-in

Content editor

Het bewerkingsvenster (de "Editor") wordt op verschillende plaatsen binnen Flexony gebruikt om inhoud van pagina's, tekstvelden, formulieren en dergelijke te bewerken. Hiertoe is het venster voorzien van een knoppenbalk met veel (uit Office programma's bekende) bewerkingsfuncties.

Openen van het editorvenster
Het editorvenster wordt geopend door te klikken op het tabblad "content" van een pagina in "wijzigen" of "nieuwe pagina" modus.

Editor versies.
Afhankelijk van de rechten van een medewerker of redacteur of de context waarbinnen de editor wordt gebruikt kan de functionaliteit - het aantal knoppen - van het bewerkingsvenster zijn beperkt.
De Flexony beheerder kan in een autorisatiegroep ("Rol") vastleggen welke versie van de editor van toepassing is.
De expert editor is voor de ervaren redacteur, die geavanceerde pagina's met een eigen opmaak wil aanmaken.
De basis editor is voor redacteuren die vooral tekst pagina's maken en beheren. Door de beperkte mogelijkheden is de eenvoudige editor overzichtelijker en gemakkelijker in het gebruik.

De belangrijkste mogelijkheden binnen de basis editor zijn:

  • knippen en plakken van tekst en andere elementen
  • uitgebreide mogelijkheden om tabellen in te voegen en te bewerken (tabellen worden vaak gebruikt om pagina elementen goed te kunnen positioneren)
  • uitgebreide mogelijkheden om zelf formulieren te maken, voorzien van geavanceerde controlemogelijkheden op de invoer van gegevens en de verwerking van de ingevoerde en gevalideerde gegeven
  • invoegen van een aan- en afmeldformulier voor mailinglijsten (onderdeel van het e-marketing module)
  • samenvoegvelden. Flexony stelt systeemvariabelen (zoals datum, tijd, pagina eigenaar enzovoort) en gegevens van ingelogde bezoekers en klanten beschikbaar voor gebruik in een flexpagina; klik op de gewenste plaats in het bewerkingsvenster en selecteer eenvoudig het gewenste samenvoegveld dat moet worden ingevoegd
  • invoegen van links naar in- en externe webpagina's, objecten (bestanden), ankers en dergelijke en uitgebreide mogelijkheden om de gekoppelde elementen te tonen
  • invoegen van een speciale "print deze pagina" functie
  • invoegen van pagina ankers
  • invoegen van afbeeldingen, flashanimaties, banners en mediabestanden (.wmv) of YouTube video's
  • absoluut positioneren van beeldelementen binnen een flexpagina
  • speciale "opschoonfunctie" om opmaak uit programma's als MS Word of Excel te verwijderen na het plakken in het editorvenster
  • plaatsen van snippets (eigen stukjes code)
  • speciale HTML view van de inhoud van het editorvenster. Hierdoor kan handmatig de door Flexony gegenereerde HTML code worden aangepast
  • uitgebreide functie om kenmerken van (delen van) de tekst aan te passen (lettertype, lettergrootte, stijl, kleur, letter- en regelafstand, achtergrondkleur). Deze functie gaat boven de voor de website ingestelde tekstkenmerken en dient dus alleen als uitzondering te worden toegepast
  • eigen gedefinieerde stijlen toe te passen op geselecteerde tekst
  • uitlijnen (links, rechts, midden) van geselecteerde tekst
  • maken van opsommingslijsten
  • invoegen van subscripts, superscripts en speciale tekens
  • spellingcontrole
  • zoek- en vervangfunctie binnen het editorvenster
Wijzigen eigenschappen van geplaatste objecten
Behalve tekst kunnen via de editor ook objecten (zoals een tabel(-rij, -kolom of -cel), afbeelding, link, anker, formuliervelden enz.) en links - verwijzingen naar externe objecten - worden geplaatst en bewerkt. Het plaatsen bewerken van een in de tekst geplaatst object kan op 3 manieren:
  1. plaats de muiswijzer op het object, klik met de linkermuisknop en klik vervolgens op het icoon van het object in de toolbar bovenin het editvenster
  2. dubbelklik op het object
  3. klik met de rechtermuisknop op het object en kies de gewenste optie in het pop-up menu.

Plaatsen en selecteren van tekst
Tekst kan worden geplaatst door deze in te tikken of door middel van knippen en plakken van tekst uit een andere bron.
De beste werkwijze is om eerst de volledige "platte" tekst (zonder enige opmaak) te plaatsen en vervolgens, waar nodig, van opmaak te voorzien.
Teksten die worden "geplakt" kunnen opmaakcodes bevatten die een ongewenst effect hebben (bijvoorbeeld omdat de opmaakcodes niet geldig zijn voor een website). Plakken door middel van de speciale knop "plakken als platte tekst" verwijdert alle opmaak.

Bij rechtstreeks plakken vanuit Microsoft Office wordt een waarschuwing gegeven en de optie geboden om de Office opmaak te verwijderen.

Als er toch ongeldige opmaakcode in de tekst is terechtgekomen, kan de pagina worden gezuiverd door op de knop "opschonen html code" te klikken.

Let op 1: het selecteren van opgemaakte tekst met behulp van de muis kan lastig zijn, omdat ook (delen van) de verborgen opmaakcodes worden geselecteerd.

Dubbelklikken op een tekst selecteert het woord waarop wordt geklikt, tenzij het woord zich bevindt tussen opmaakcodes. In het laatste geval opent flexony een dialoogvenster voor het aanpassen van de opmaak.

Let op 2: het plaatsen van opmaakcodes binnen opmaakcodes ("nesten") kan verwarrende resultaten geven.

Instellen stijl
In het bewerkingsvenster wordt de - voor de betreffende pagina geldende - standaard webstijl voor achtergrond en lettertype/grootte toegepast, tenzij het object waarvoor de editor wordt geopend al gekoppeld is aan een afwijkende stijl; in dat geval wordt die stijl gebruikt. Als jeeen pagina aanpast, en die al een specifieke stijl heeft, bijvoorbeeld een gekleurde achtergrond en grote letters, dan zie je dat terug in de editor als je die pagina aanpast.

NB. De in een pagina gebruikte stijl kan worden gekozen in het keuzeveld "Stijl" bovenin het tabblad "Content"

Beperkingen.
De editor staat om veiligheidsredenen niet toe om programmacode in te voegen. Javascriptcode is in het algemeen wel toegestaan.



Laatst gewijzigd: 07-10-2012

© flexony 2025